تاریخ : چهارشنبه, ۶ آبان , ۱۴۰۵ Wednesday, 28 October , 2026
♥0

افزایش ۵۵۹ درصدی بارش‌ها در سال آبی ۱۴۰۴- ۱۴۰۵ هرمزگان نسبت به سال قبل

  • کد خبر : 10601
  • 06 آبان 1405 - G:18
افزایش ۵۵۹ درصدی بارش‌ها در سال آبی ۱۴۰۴- ۱۴۰۵ هرمزگان نسبت به سال قبل
به گزارش هرمیزان، مجید بیجندی صبح چهارشنبه با تأکید بر نقش هشدارهای هواشناسی در مدیریت مخاطرات جوی اظهار کرد: با وجود محدودیت‌های ارتباطی در ایام جنگ، به‌ویژه در فروردین‌ماه ۱۴۰۵، کارشناسان هواشناسی استان با وجود دشواری‌های موجود توانستند هشدار قرمز صادر کنند و با همکاری مسئولان استان، به‌ویژه مجموعه مدیریت بحران، نقش مؤثری در مدیریت پیامدهای مخاطرات جوی ایفا کنند.

به گزارش هرمیزان، مجید بیجندی صبح چهارشنبه با تأکید بر نقش هشدارهای هواشناسی در مدیریت مخاطرات جوی اظهار کرد: با وجود محدودیت‌های ارتباطی در ایام جنگ، به‌ویژه در فروردین‌ماه ۱۴۰۵، کارشناسان هواشناسی استان با وجود دشواری‌های موجود توانستند هشدار قرمز صادر کنند و با همکاری مسئولان استان، به‌ویژه مجموعه مدیریت بحران، نقش مؤثری در مدیریت پیامدهای مخاطرات جوی ایفا کنند.

بیجندی با اشاره به اهمیت داده‌های هواشناسی در تحلیل شرایط جوی و صدور پیش‌بینی‌ها اظهار کرد: داده‌های جمع‌آوری‌شده از ایستگاه‌های هواشناسی، تصاویر ماهواره‌ای، اطلاعات رادارها و تحلیل مدل‌های مختلف پیش‌بینی، از مهم‌ترین منابع مورد استفاده برای پیش‌بینی وضعیت جوی و صدور هشدار هستند.

وی افزود: در شرایطی که دسترسی به اینترنت در کشور و استان طی فروردین‌ماه ۱۴۰۵ با محدودیت‌هایی مواجه بود، همکاران هواشناسی برای تحلیل شرایط جوی و صدور هشدارها با دشواری‌های جدی روبه‌رو شدند؛ با این حال، صدور هشدار قرمز در این شرایط نشان داد که مجموعه هواشناسی استان برای انجام مسئولیت‌های خود تلاش کرده است.

نقش مؤثر هشدارهای هواشناسی در مدیریت بحران

مدیرکل هواشناسی هرمزگان با اشاره به تجربه سامانه بارشی آذرماه ۱۴۰۴ بیان کرد: در جریان فعالیت این سامانه، هشدار قرمز هواشناسی صادر شد و با همراهی و هماهنگی مسئولان استان، به‌ویژه حوزه مدیریت بحران، اقدامات لازم برای مدیریت شرایط انجام گرفت.

بیجندی با تأکید بر اهمیت اطلاع‌رسانی به‌موقع در زمان وقوع مخاطرات جوی تصریح کرد: هواشناسی علاوه بر تحلیل داده‌ها و صدور هشدار، در حوزه اطلاع‌رسانی نیز مسئولیت مهمی بر عهده دارد و رسانه‌ها با انتقال صحیح و به‌موقع اطلاعات به مردم، نقش مؤثری در تحقق این مسئولیت ایفا می‌کنند.

وی ضمن قدردانی از تلاش اصحاب رسانه، همکاری رسانه‌ها را یکی از عوامل مؤثر در آگاهی‌بخشی عمومی و افزایش اثربخشی هشدارهای هواشناسی دانست.

ضرورت دریافت اطلاعات و هشدارها از منابع رسمی هواشناسی

بیجندی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نحوه صدور هشدارهای هواشناسی گفت: هشدارهای هواشناسی بر اساس تحلیل شرایط جوی و در محدوده‌های جغرافیایی مشخص صادر می‌شوند و لزوماً به این معنا نیست که پدیده پیش‌بینی‌شده در تمام نقاط یک منطقه به یک شکل رخ خواهد داد.

وی توضیح داد: ممکن است یک سامانه بارشی در محدوده تحت پوشش هشدار فعالیت کند، اما شدت بارش و پیامدهای آن در نقاط مختلف متفاوت باشد. ازاین‌رو، نباید انتظار داشت که آثار یک سامانه جوی در همه مناطق یکسان باشد یا وقوع مخاطره در یک نقطه، به معنای وقوع همان پدیده با همان شدت در نقطه‌ای دیگر باشد.

مدیرکل هواشناسی هرمزگان با اشاره به فعالیت سامانه بارشی اخیر در استان اظهار کرد: در حالی که ممکن است ساکنان بندرعباس آثار محدودی از یک سامانه بارشی را مشاهده کنند، همان سامانه می‌تواند در مناطقی مانند بندرلنگه موجب بارش‌های قابل‌توجه و وقوع سیلاب شود. همچنین پدیده‌هایی مانند تگرگ و بارش‌های شدید ممکن است در بخش‌هایی از محدوده فعالیت سامانه رخ دهند.

وی تأکید کرد: برای درک صحیح شرایط جوی، لازم است اطلاعات مربوط به تحلیل داده‌های هواشناسی و آثار احتمالی هشدارها از منابع رسمی هواشناسی استان دریافت شود تا از برداشت‌های نادرست درباره محدوده و شدت مخاطرات جلوگیری شود.

بیجندی با اشاره به اهمیت تعامل میان هواشناسی، رسانه‌ها و مسئولان استان خاطرنشان کرد: مجموعه هواشناسی با شناخت کمبودها و نقاط ضعف خود و بهره‌گیری از بازخوردهای رسانه‌ها و سایر مخاطبان، در تلاش است کیفیت خدمات‌رسانی به مردم و مسئولان هرمزگان را ارتقا دهد.

بیجندی در تشریح وضعیت اقلیمی استان و چشم‌انداز بارش‌های پیش‌رو اظهار کرد: بررسی داده‌های هواشناسی نشان می‌دهد بارش‌های سال آبی گذشته در مقایسه با دوره مشابه و میانگین بلندمدت افزایش قابل‌توجهی داشته است؛ با این حال، میزان بارش در مناطق مختلف استان یکسان نبوده و تفاوت‌های اقلیمی و پراکنش سامانه‌های بارشی بر میزان بارش دریافتی شهرستان‌ها تأثیر گذاشته است.

افزایش قابل‌توجه بارش‌ها در سال آبی گذشته

بیجندی با اشاره به اینکه سال آبی و سال زراعی از ابتدای مهرماه آغاز می‌شود و تا پایان شهریورماه سال بعد ادامه دارد، افزود: در سال آبی ۱۴۰۴-۱۴۰۵، بارش‌های ثبت‌شده در استان هرمزگان نسبت به سال آبی پیش از آن حدود ۵۵۹ درصد افزایش داشته است. همچنین میزان بارش استان در مقایسه با میانگین بلندمدت حدود ۶۳ درصد بیشتر بوده است.

وی با تأکید بر تفاوت میان آمار سالانه و میانگین بلندمدت تصریح کرد: میانگین بلندمدت بر اساس داده‌های آماری ثبت‌شده در ایستگاه‌های هواشناسی و در یک دوره مرجع مشخص محاسبه می‌شود و مبنایی برای ارزیابی وضعیت اقلیمی و مقایسه میزان بارش و دمای هر منطقه است.

مدیرکل هواشناسی هرمزگان ادامه داد: بررسی داده‌های ایستگاه‌های هواشناسی نشان می‌دهد تمام مناطق استان افزایش بارش را تجربه کرده‌اند، اما میزان این افزایش در شهرستان‌ها و مناطق مختلف متفاوت بوده است.

سهم بیشتر مناطق ساحلی از بارش‌ها

بیجندی با اشاره به پراکنش مکانی بارش‌ها در هرمزگان بیان کرد: در سال آبی گذشته، مناطق ساحلی و جزایر استان در مجموع سهم بیشتری از بارش‌ها دریافت کردند، در حالی که میزان بارش در بسیاری از مناطق داخلی استان کمتر از مناطق ساحلی بود.

وی افزود: تفاوت در میزان بارش دریافتی شهرستان‌ها، حتی در شرایطی که برای استان هشدار هواشناسی صادر می‌شود، امری طبیعی است؛ زیرا موقعیت جغرافیایی، مسیر حرکت سامانه‌های بارشی و ویژگی‌های محلی بر توزیع بارش تأثیر می‌گذارند.

به گفته بیجندی، بررسی آمار شهرستان‌ها نیز نشان می‌دهد میزان افزایش بارش در مناطق مختلف یکسان نبوده و برخی شهرستان‌ها، از جمله سیریک، افزایش قابل‌توجهی نسبت به میانگین نرمال خود تجربه کرده‌اند.

افزایش دمای هرمزگان و تداوم شرایط گرم‌تر از نرمال

مدیرکل هواشناسی هرمزگان با اشاره به وضعیت دمایی استان در سال آبی گذشته گفت: میانگین دمای استان حدود یک‌ونیم تا ۱.۷ درجه سانتی‌گراد افزایش داشته است. این افزایش در مناطق مختلف استان شدت یکسانی نداشته و در برخی مناطق، به‌ویژه بخش‌هایی از شرق هرمزگان، ناهنجاری‌های دمایی بیشتری ثبت شده است.

وی با بیان اینکه در برخی مناطق استان اختلاف دما با میانگین بلندمدت به حدود ۲.۵ درجه سانتی‌گراد رسیده است، افزود: در مقابل، بندرعباس، بخش‌هایی از شمال استان و قسمتی از غرب هرمزگان در محدوده نزدیک‌تری به شرایط نرمال قرار داشته‌اند.

بیجندی همچنین با اشاره به وضعیت دمایی کشور در مهرماه امسال اظهار کرد: برخلاف انتظار معمول برای کاهش تدریجی دما در آغاز فصل پاییز، بررسی داده‌ها نشان می‌دهد مهرماه در بیشتر استان‌های کشور گرم‌تر از میانگین بلندمدت بوده است. هرمزگان نیز از این شرایط مستثنا نبوده و با وجود اقلیم گرمسیری، آثار افزایش دما در داده‌های هواشناسی استان قابل مشاهده است.

اهمیت پیش‌بینی دما در کشاورزی و آبزی‌پروری

وی با تأکید بر ضرورت استفاده از اطلاعات دقیق هواشناسی در بخش‌های مختلف اقتصادی استان گفت: در ارزیابی شرایط دمایی، تنها میانگین دما اهمیت ندارد، بلکه دمای کمینه و بیشینه نیز از شاخص‌های اساسی در تصمیم‌گیری‌های تخصصی هستند.

مدیرکل هواشناسی هرمزگان افزود: اطلاعات مربوط به دمای کمینه، بیشینه و میانگین می‌تواند در مدیریت مراحل رشد محصولات کشاورزی، تنظیم زمان عملیات زراعی، بررسی شرایط گرده‌افشانی خرما، مدیریت کشت محصولات صیفی و گلخانه‌ای و همچنین برنامه‌ریزی برای فعالیت‌های آبزی‌پروری مورد استفاده قرار گیرد.

وی ادامه داد: افزایش دما می‌تواند نیاز آبی محصولات کشاورزی را تغییر دهد و در بخش آبزی‌پروری نیز بر شرایط استخرها و ضرورت مدیریت اکسیژن‌رسانی تأثیر بگذارد. از این رو، پیش‌بینی‌های دقیق و صدور به‌موقع هشدارهای هواشناسی نقش مهمی در کاهش خسارت‌ها و مدیریت منابع دارد.

بارش‌های اخیر به معنای پایان خشکسالی نیست

بیجندی با اشاره به وضعیت شاخص‌های خشکسالی در هرمزگان اظهار کرد: هرچند افزایش بارش‌ها در مقیاس یک‌ساله موجب بهبود شرایط در بخش‌هایی از استان شده است، اما بررسی شاخص‌های بلندمدت نشان می‌دهد وضعیت خشکسالی همچنان نگران‌کننده است.

وی افزود: ارزیابی خشکسالی تنها بر اساس میزان بارش انجام نمی‌شود، بلکه عواملی مانند تبخیر و تعرق نیز در محاسبه شاخص‌های مرتبط نقش دارند. به همین دلیل، افزایش بارش در یک سال آبی لزوماً به معنای رفع خشکسالی انباشته‌شده در سال‌های گذشته نیست.

مدیرکل هواشناسی هرمزگان تصریح کرد: کسری منابع آب زیرزمینی حاصل سال‌ها تنش آبی متوالی است و نمی‌توان انتظار داشت این کسری تنها با یک یا دو سال بارش مناسب جبران شود.

وی با تأکید بر ضرورت مدیریت منابع آب گفت: بهبود شرایط بارشی باید فرصتی برای تقویت مدیریت منابع آب، حفاظت از آبخوان‌ها و برنامه‌ریزی اصولی برای مصرف آب تلقی شود؛ چراکه پایداری منابع آبی استان به مجموعه‌ای از اقدامات بلندمدت و مستمر وابسته است.

ثبت بارش‌های بالاتر از نرمال در بخش عمده‌ای از هرمزگان در مهرماه

بیجندی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به وضعیت بارش‌ها در آغاز سال آبی ۱۴۰۵-۱۴۰۶ اظهار کرد: بررسی نقشه‌های بارشی کشور نشان می‌دهد در مهرماه، برخی مناطق شمالی و غربی کشور بارش‌های مناسبی دریافت کرده‌اند، در حالی که شرایط در بخش‌هایی از مرکز و شرق کشور به نرمال نزدیک بوده است.

وی افزود: در هرمزگان نیز بخش عمده‌ای از استان، حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد از مساحت آن، در مهرماه بارش‌هایی بالاتر از میانگین بلندمدت دریافت کرده است. این وضعیت می‌تواند نشانه امیدوارکننده‌ای برای آغاز سال آبی جدید باشد.

مدیرکل هواشناسی هرمزگان در پایان خاطرنشان کرد: تداوم این شرایط به نحوه فعالیت سامانه‌های جوی در ماه‌های آینده بستگی دارد و برای ارزیابی وضعیت سال آبی پیش‌رو باید روند بارش‌ها و تغییرات دمایی در ادامه فصل نیز به‌دقت بررسی شود.

خبر در حال تکمیل است…

لینک کوتاه : https://hormizan.ir/?p=10601

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.