به گزارش هرمیزان، نقوش انسانی و حیوانی موجود در اشکفت آهو به حدود هزاره پنجم یا ششم پیش از میلاد میرسد. بنا به نظریه پژوهشگران نقوش انسانی و حیوانی بهصورت استلیزه هستند و عموماً به موضوع شکار، از جمله نقش شکارچیان مرد با تیر و کمان، حیوانات شامل روباه، پلنگ و آهو میپردازند.
در کنار نقشهای یادشده، سه نقش کف دست نیز دیده میشود که مشابه آن در بسیاری از غارهای پیش از تاریخی در جهان بهدست آمدهاست.
نقوش این غار قابل مقایسه با غارهای دوشه و میرملاس در لرستان و بادافشان و برنطین در استان هرمزگان است ، اشکفت [اشکت] در گویش محلی به معنی غار و بریدگی کوه که قابل سکونت باشد، بودهاست.
به لحاظ جغرافیایی اشکفت آهو جان پناهی است به طول ۹۱۰ سانتیمتر، با حداکثر ارتفاع ۲۵۰ سانتیمتر و حداکثر عمق ۲۷۵ سانتیمتر در رشته کوههایی از امتداد زاگرس بنام کوه گاوبست در شمال شهر بستک در استان هرمزگان واقع شده است این اثر در تاریخ ۲۴ اسفند ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۵۳۵۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
از سال ۱۳۹۹ انجمن خیریه بستک با همکاری چند تن از باستان شناسان مطرح کشور به مطالعه جدید این مکان باستانی پرداخته و یافته های جدیدی به دست آوردند. در این یافته ها علاوه بر محیط اشکت ، محوطه باستانی روبازی در مقابل این غار کشف شده است که به گفته محققان اردوگاه یا محل تولید دست سازه های سنگی انسان های نخستین مانند خنجر ، نیزه و … بوده است که آثار سنگی به جامانده از آن گواه این ادعای محققان است.
در دنیا فقط چندین نقاشی از انسان های نختسین توسط باستان شناسان کشف شده است که همه آنها به هزاره پنجم و یا ششم قبل میلاد برمیگردد که از نظر کامل بودن ، نقاشی موجود در کوه گاوبست بستک یکی از کامل ترین نقاشی های کشف شده در جهان می باشد که از نظر محتوا منحصر به فرد است.
مدیرکل میراث فرهنگی استان هرمزگان در جلسه بررسی اشکت آهو در شهر بستک گفت: این اثر منحصر به فرد قابلیت ثبت جهانی دارد که پیگیری ها و تحقیقات بیشتر در خصوص آن با جدیت ادامه خواهد داشت.
انتهای پیام/